Rodinné podnikanie sa na Slovensku nezavedie, návrh KDH neuspel

29.10.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Na Slovensku sa nezavedú legislatívne podmienky pre rodinné podnikanie, opozičná strana KDH dnes neuspela so svojím návrhom. Poslanci Národnej rady (NR) SR neschválili návrh zákona o podpore rodinného podnikania, ktorý plénu predložili poslanci strany Ján Hudacký, Pavol Zajac a Ján Figeľ.

Vytvorenie podmienok pre rodinné podnikanie malo byť podľa predkladateľov odpoveďou na dlhodobo sa zhoršujúce podnikateľské prostredie, nárast daní, odvodov či poplatkov a celkovej administratívy v podnikaní. Zákon by podľa nich mohol prispieť aj k zníženiu nezamestnanosti na Slovensku a odbremeneniu sociálneho systému. Rodinní členovia, ktorí by sa stali súčasťou podniku, by sa totiž museli odhlásiť z úradu práce.

KDH navrhovalo tri základné formy rodinného podniku. Malo ísť o rodinnú živnosť, rodinnú farmu a rodinnú obchodnú spoločnosť. Tieto subjekty mali byť podľa návrhu zvýhodnené v daňovej oblasti, a to napríklad prostredníctvom znižovania základu dane, maximálnej výšky paušálnej dane i sadzby dane z príjmu. Tá mala mať v prípade rodinnej firmy a rodinnej farmy výšku 19 %, pokiaľ základ dane podniku neprekročí 176,8-násobok životného minima.

Pre rodinné firmy navrhovala strana takisto zjednodušiť administratívu a zlepšiť prístup k štartovaciemu kapitálu. V tejto súvislosti mal zákon umožniť poskytnutie investičnej pomoci na obdobie dvoch rokov v podobe daňových úľav. A to v prípade, že celkový počet členov rodiny a zamestnancov v podniku je najviac deväť ľudí.
 

Vyberte región